maandag 22 januari 2018



Tommy Castro & The Painkillers
Stompin' Ground
Website: http://tommycastro.com/


In de jaren '60 en '70 was San jose, California de thuishaven van Tommy Castro, zijn Stompin' Ground. Daar leefde hij en leerde hij de muziek kennen die hij nu naar buiten draagt, een mengeling van blues-rock en soul. En deze muziek vinden we ook terug op deze CD.
Geopend wordt er met het nummer “Nochalant”, een lekker blues-rock nummer en meteen Castro's stempel. En dit gaat meteen verder met het mooie, zij het met wat soulinvloeden gemengde “Blues All Around Me”. Vooral ook knap met de toegevoegde blazers. Lekker funky is dan weer de song “Fear Is The Enemy” met een knap rustmoment halverwege gevolgd door een flitsende gitaarsolo. Let ook op de backing vocals hier. “My old Neighborhood” is dan weer een song die vertelt over Castro's hometown. Knappe song met mooie orgelbegeleiding en de sax die antwoord. De sax wordt hier bespeeld door Nancy Wright. En de mooie pianosolo komt van Michael Emerson. Met een Bo diddley getinte intro wordt “Enough Is Enough” ingezet, een lekkere rocksong met knappe slidesolo. De song doet me ook een beetje denken aan de oude ZZ Top. In de song “Love Is” komt een beetje Robert Cray om de hoek kijken. Op de song “Rock Bottem” krijgt Castro versterking van Mike Zito op gitaar en tevens neemt deze Zito de zang voor z'n rekening. Verder worden we hier getrakteerd op een knap gitaarduel tussen Castro en Zito. En dit alles op een lekkere strakke ritmesectie. Mike Zito is niet de enige gastmuzikant op deze CD, op “Soulshake” horen we vocaal de stem van Danielle Nicole samen met Castro. Een rechttoe rechtaan song met hamerende piano en alweer een vette gitaarsolo van Castro. Hierna brengen ze de song “Further On Down The Road” van Taj Mahal. Een toffe soulblues met een sterke Castro, zowel vocaal als op gitaar. Dat Castro een cover niet schuwt bewijst hij wel op de CD en hij weet z'n covers goed te kiezen, of wat dacht je van “Them Changes” van wijlen Jimmy Hendrix. Deze zong wordt dan weer gezongen door David Hidalgo (Los Lobos), kortom, aan gastmuzikanten op deze “Stompin' Ground” geen gebrek.
Afsluiten doet Castro met “Live Every Day” een rustige slidesong waarin Charlie Musselwhite de mensen vertelt om te genieten van hun leven. We horen een mooie gitaarsolo gevolgd door een knap stukje mondharmonica, ook van de hand van Musselwhite.
Tommy Castro en z'n begeleidende vrienden hebben met deze “Stompin' Ground” gezorgd voor een knappe plaat. Ik kan alleen maar hopen voor zijn fans in de Benelux dat hij vlug nog eens naar hier afzakt. Want live klinkt alles nog net iets vetter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten