vrijdag 29 december 2017



Erja Lyytinen
Stolen Hearts

Erja Lyytinen, onlangs nog uitgeroepen tot beste bluesgitariste van Europa, stuurde me recent haar laatste nieuwe CD “Stolen Hearts” op. In haar geboorteland Finland is ze al lang een groot artieste en die eer komt meer en meer richting lage landen ook.
Het album zelf dan, werd geproducet door niemand minder dan Chris Kimsey die deels ook meewerkte aan het album. Kimsey kennen we onder andere als producer van The Rolling Stones maar ook van Led Zeppelin en Marillion.

Nu wat meer over het album zelf. Geopend wordt er met de titeltrack, “Stolen Heart”, dit nummer snijdt er al meteen in en is lekker rechttoe rechtaan. Hiermee geeft Erja al meteen haar naamkaartje af en kan je al weten wat je te wachten staat. De gitaarsolo's vliegen ons al om de oren. Het nummer werd geschreven door haarzelf samen met haar vaste gitarist Davide Floreno. “Rocking Chair” gaat lekker vet verder daar waar “Stolen Hearts” stopte. Ook knap in deze song vind ik persoonlijk de harmonieuze solo. Over liefde en het eenzaam zijn gaat dan weer de song “Love Laboratory”. Erja zingt in deze song hoe ze zich voelt als haar grote liefde (man of haar tweeling) niet in de buurt is. Het nummer wordt rustig opgebouwd met een funky riff waarop Erja haar zangpartijen uitstrooit. Ze is niet alleen een begenadigd gitariste maar ook een knappe zangeres. Op dit al zesde album is duidelijk te horen hoe Erja gegroeid is in al die jaren dat ze al muziek maakt en door Europa toert. “24 Angels” gaat dan weer over het vinden van je weg op deze planeet. Daar waar “Black Ocean” gaat over de struggle in de wereld. De nood aan rust en het niet meer lijden. In deze song zitten knappe gitaarstukken en solo's verwerkt. Erja weet perfect blues te combineren met pop, jazz en soul. Het is net daarom dat ze, volgens mij, in 2015 werd uitgeroepen tot Best International solo artist door het magazine Blues Matters. Iets wat toch zeker ook het vermelden waard is. Ondertussen geniet ik van de knappe slowblues genaamd “Slowly Burning” met een fantastische gitaarsolo en gevoelige zanglijnen. Knap, adembenemend knap. Maar dat kan ik wel zeggen van elke song op deze CD of wat dacht je van “Lover's Novels” met knappe slidegitaar van Erja. Meer jazzy en poppy is dan weer de song “Silver Stones”, een song die het zeker goed zou doen op de radio met die zeemzoete gitaarsolo. Daar waar “City Of Angels” dan weer vertelt over de dagelijkse gang van het leven en wat je allemaal tegenkomt tijdens je reizen door deze wereld. Als afsluiter werd gekozen voor de song “Broken Eyes”, een fijn en rustig nummer dat niet doet vermoeden wat er allemaal vooraf ging aan deze song, nml. 10 knappe songs, stuk voor stuk pareltjes. Ik ben zeer blij en vereerd dat ik deze CD mocht bespreken. Verder kan ik iedereen als tip meegeven om zeker en vast eens te gaan kijken wanneer Erja Lyytinen ergens in de buurt optreedt want live is ze nog stukken beter dan op CD. Maar ondertussen kan je best al deze “Stolen Hearts” aanschaffen, kwestie van up to date te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten